Dzisiaj ciąg dalszy mojej przygody z chłodnikami Winiary. Polecam je gorąco jako dodatek do obiadu czy też grilla. Poniższe zdjęcie propozycji podania nie jest mojego autorstwa. Zapraszam do zapoznania się z moja opinią.
Opis producenta:
Chłodnik WINIARY to idealna propozycja na smaczny obiad dla Twojej rodziny w upalne, letnie dni. Orzeźwiający smak jogurtu naturalnego połączany z zielonym ogórkiem, serem twarogowym i aromatycznymi przyprawami przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom.
Chłodnik WINIARY to idealna propozycja na smaczny obiad dla Twojej rodziny w upalne, letnie dni. Orzeźwiający smak jogurtu naturalnego połączany z zielonym ogórkiem, serem twarogowym i aromatycznymi przyprawami przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom.
Sposób przygotowania:
Skład: suszone warzywa 26,3 % (czosnek, szpinak), cukier, sól, skrobia
ziemniaczana, odtłuszczone mleko w proszku, koncentrat soku ogórka
kwaszonego 3,5%, zioła (szczypiorek, liść pietruszki, koper 0,8%),
maltodekstryna, pieprz czarny, kwas (kwas cytrynowy), aromaty, olej
słonecznikowy.-
Lista zakupów:
- jogurt naturalny – 500 ml
- zielony ogórek – 150 g
- ser twarogowy chudy – 100 g
- świeży koperek – 5 g
-
Zawartość opakowania zalej 300 ml
wrzącej wody, dobrze wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej.
-
Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj drobno.
-
Do 500 ml jogurtu dodaj ostudzoną
zupę oraz pokrojony ogórek i koperek. Całość dobrze wymieszaj.
-
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Podawaj z pokrojonym w kostkę serem twarogowym.
Propozycja innych form podania:
- Chłodnik ogórkowy z kulkami melona i mozzarelli
- jogurt naturalny 500 ml,
- 1 szkl. kulek wydrążonych z melona
- ogórek zielony,
- opakowanie mozzarelli w kulkach
- łyżka posiekanej bazylii
- Chłodnik ogórkowy z awokado, rzodkiewką i fetą
- jogurt naturalny 500 ml,
- ser feta
- ogórk zielony
- 1 awokado
- 6 rzodkiewek
- sok z cytryny
Moja opinia:
Chłodnik mieści się w papierowej torebce. Na etykiecie znajdziemy wszelkie niezbędne informacje, które pomagają w przygotowaniu potrawy. W składzie nie znalazłam konserwantów, glutaminianu sodu czy barwników. Jedynym niepokojącym składnikiem jest maltodekstryna (skrobia - węglowodan). Ze względu głównie na ten składnik nie polecam cukrzykom i osobą dbającym o figurę. Chłodnik ogórkowy Winiary przygotowałam oczywiście tradycyjnie z następującymi składnikami: 500ml jogurtu naturalnego, pół zielonego ogórka, chudy ser twarogowy i świeży koperek. Dodałam również przyprawy marki Rafex - do smaku.
Jest to mój faworyt wśród chłodników Winiary. Ma zapach i
smak typowo ogórkowy. Wyczuwalne są również duże ilości czosnku. Jest gęsty, pożywny i sycący,
czyli idealny na upalne dni. Szybki w przygotowaniu. Smak przypomina mi sos tzatziki, dlatego też wykorzystałam go jako sos do potraw z grilla, wystarczy tylko
dodać mniej wody aby uzyskać jeszcze gęściejszą konsystencję.
#RekomendujTo #AmbasadorkaWiniary
Jako chłodnik najmniej mi zasmakował, ale masz racje że wybornie smakuje do grilla :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym go wypróbowała
OdpowiedzUsuńNie przepadam za żadnymi chłodnikami, może z wiekiem czasu się to zmieni!?
OdpowiedzUsuńhttp://bywikkis.blogspot.com/