Moja kolejna kulinarna propozycja to warstwowa sałatka, idealna na "śledzika". W mojej lekko zmienionej wersji modernizacja są śledzie marynowane. Efektownie wygląda i jest bardzo łatwa w przygotowaniu
Śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 3 filety śledziowe marynowane
- 1 łyżeczka oleju
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 burak (lub 4 łyżki buraczków ze słoika)
- 2 jajka
- cebula czerwona średniej wielkości
- 200 ml majonezu dekoracyjnego Winiary
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Marchew, ziemniaka i ewentualnie buraka
gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli macie w słoikach
tarte buraczki to można ich użyć w zastępstwie gotowanych buraków. Jajka
gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obieramy i ścieramy na tarce
na dużych oczkach.
Śledzie kroimy w niewielką kostkę i przekładamy na dno szklanej
salaterki. Skrapiam olejem i posypujemy drobno posiekaną cebulą. Smaruję
cienko majonezem, układam starte buraki (lub osączone buraczki z papryką
ze słoika). Na to wykładamy starte ziemniaki, smarujemy cienką warstwą
majonezu. Następnie układamy startą marchewkę, ponownie cienko smaruję
majonezem. Wierzch posypujemy startymi jajkami. Dekorujemy startą marchwią i
natką pietruszki. Wstawiam do lodówki na 1 - 2 godziny.
Smacznego!!!
Nie przepadam niestety za śledziami, ale chętnie zrobię je dla swojej rodzinki :))
OdpowiedzUsuńMniam, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń