Dziś mam dla was przepis na delikatną i pyszną rybkę. Idealną na piątkowy obiad.
Pstrąg z nadzieniem maślano –
koperkowym
Składniki:
1 kostka masła
2 cytryny
Koperek (może być suszony)
1 kg pstrąga (może być również jakaś inna rybka)
sól
Sposób
przygotowania:
Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki. Koperek umyć , pokroić. Masło rozdrobnić na
mniejsze kawałki.
Rybę oczyścić, umyć . Wysmarować blachę masłem.
Przygotowaną rybę w środku i z zewnątrz doprawić (użyłam sól i czosnek granulowany).
Następnie środek ryby
nadziewamy koperkiem i masłem.
Rybę zamykamy wykałaczkami i sznurujemy nicią (użyłam tylko nici ponieważ moja ryby ma
grubą „skórę”) i układamy na blasze.
Obsypujemy koperkiem (możemy również lekko skropić cytryną)
, a następnie układamy na niej pokrojoną w plastry cytrynę.
Wstawiamy do piekarnika na 180‘C, pieczemy ok 20 minut (do
miękkości).
SMACZNEGO!!!
Może kiedyś wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń