Dzisiaj już ostatni z moich chłodników. Jest on na równi z chłodnikiem buraczanym. Przyjemny i smaczny. Zapraszam do mojej opinii. Poniższe zdjęcie propozycji podania nie jest mojego autorstwa.
Opis producenta:
Chłodnik WINIARY to idealna propozycja na smaczny obiad dla Twojej rodziny w upalne, letnie dni. Orzeźwiający smak jogurtu naturalnego połączany z zielonym ogórkiem, rzodkiewką i aromatycznymi przyprawami przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom.
Chłodnik WINIARY to idealna propozycja na smaczny obiad dla Twojej rodziny w upalne, letnie dni. Orzeźwiający smak jogurtu naturalnego połączany z zielonym ogórkiem, rzodkiewką i aromatycznymi przyprawami przypadnie do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom.
Sposób przygotowania:
-
Lista zakupów:
- jogurt naturalny – 500 ml
- zielony ogórek – 150 g
- mały pęczek rzodkiewki – 100 g
- świeża mięta – 5 g -
Zawartość opakowania zalej 300 ml
wrzącej wody, dobrze wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej.
-
Ogórka obierz i pokrój w drobną
kostkę. Rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Miętę posiekaj drobno.
-
Do 500 ml jogurtu dodaj ostudzoną zupę oraz wszystkie pokrojone dodatki. Całość dobrze wymieszaj.
Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Skład: suszony czosnek 36,6%, cukier, sól, skrobia ziemniaczana, odtłuszczone
mleko w proszku, koper 4,4%, pieprz czarny, kwas (kwas cytrynowy), sok z
ogórka kwaszonego 1,1%, maltodekstryna, olej słonecznikowy, aromaty.
Propozycja innych form podania:
- Chłodnik czosnkowo- koperkowy z fetą i orzechami
- jogurt naturalny 500 ml,
- 6 rzodkiewek
- ogórek zielony,
- 100g sera feta
- 4 połówki orzechów włoskich
- Chłodnik czosnkowo- koperkowy z serem pleśniowym
- jogurt naturalny 500 ml,
- ogórek zielony
- 2 łodygi selera naciowego
- 100g sera pleśniowego lazur
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego grubo szczypiorku.
Moja opinia:
Chłodnik mieści się w papierowej torebce. Na etykiecie znajdziemy wszelkie niezbędne informacje, które pomagają w przygotowaniu potrawy. W składzie nie znalazłam konserwantów, glutaminianu sodu czy barwników. Jedynym niepokojącym składnikiem jest maltodekstryna (skrobia - węglowodan). Ze względu głównie na ten składnik nie polecam cukrzykom i osobą dbającym o figurę. Oczywiście jak wszystkie chłodniki przygotowałam go tradycyjnie z następującymi składnikami: duży kubek jogurtu naturalnego (500ml), pół ogórka zielonego, pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku. Dodałam również przyprawy marki Rafex - do smaku.
Zupka przypadła mi do gustu. Jest smaczna i aromatyczna. Zapach i
smak mocno czosnkowy, bardzo naturalny. Po dodaniu warzyw i jogurtu naturalnego jest lekki, kremowy, pożywny i sycący,
czyli idealny na upalne dni. Szybki w przygotowaniu. Jest on też dość ostry czego przyczyną są duże ilości czosnku. Mi osobiście przypadł do gusty, również znalazł swoje zastosowanie jako sos do grilla.
#RekomendujTo #AmbasadorkaWiniary
hmm ciekawe czy mi by posmakował :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten chłodnik :)
OdpowiedzUsuńChłodnik raczej nie moja potrawa, ale o tej wersji smakowej jeszcze nie słyszałam :D
OdpowiedzUsuńhttp://bywikkis.blogspot.com/