środa, 11 lutego 2015

Śledzie pod pierzynką


Moja kolejna kulinarna propozycja to warstwowa sałatka, idealna na "śledzika". W mojej lekko zmienionej wersji modernizacja są śledzie marynowane. Efektownie wygląda i jest bardzo łatwa w przygotowaniu




Śledzie pod pierzynką 

 Składniki:
  • 3 filety śledziowe marynowane
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 burak (lub 4 łyżki buraczków ze słoika)
  • 2 jajka
  • cebula czerwona średniej wielkości
  • 200 ml majonezu dekoracyjnego Winiary
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji





Sposób przygotowania:


Marchew, ziemniaka i ewentualnie buraka gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli macie w słoikach tarte buraczki to można ich użyć w zastępstwie gotowanych buraków. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Śledzie kroimy w niewielką kostkę i przekładamy na dno szklanej salaterki. Skrapiam olejem i posypujemy drobno posiekaną cebulą. Smaruję cienko majonezem, układam starte buraki (lub osączone buraczki z papryką ze słoika). Na to wykładamy starte ziemniaki, smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy startą marchewkę, ponownie cienko smaruję majonezem. Wierzch posypujemy startymi jajkami. Dekorujemy startą marchwią i natką pietruszki. Wstawiam do lodówki na 1 - 2 godziny.


Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Nie przepadam niestety za śledziami, ale chętnie zrobię je dla swojej rodzinki :))

    OdpowiedzUsuń